Lucrând peste 12 ani în domeniul protecției drepturilor copiilor, îndeosebi interacționând zi de zi cu familiile vulnerabile pot cu certitudine afirma că consumul de alcool este una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele vulnerabile, acesta având efecte devastatoare asupra vieții oamenilor, indiferent de studiile acestora, proveniența, religie, gen sau vârstă.
Am văzut vieți pierdute, femei și copii maltratați fizic și emoțional, bătuți până la contuzie, femei vinete și cu capuri sparte, persoane disperate care voiau să-și pună capăt zilelor pentru că nu mai suportau teroarea partenerului, persoane care și-au pus capăt zilelor, copii alungați să doarmă la frig în timp de noapte, persoane care au decedat de ciroză și alte boli cauzate de consumul excesiv de alcool, situații absolut neimaginabile! Și acum îmi amintesc situația în care partenerul în fiecare noapte aștepta ca soția să adoarmă, iar când aceasta ațipea o acoperea cu un sac pe cap și o bătea sub coaste (ca să nu se vadă rănile pe față), cel puțin de 3 ori pe săptămână. Iar când aceasta își revenea era amenințată că dacă spune cuiva, noaptea viitoare o va împunge cu acul țigănesc în șira spinării, că nimeni niciodată nu va afla cum a murit!
Sau situația în care mama își lasă copii de 2 și 4 ani încuiați în casă singurei fără mâncare, iar ea pleca la băut prin sat. Oare un copil la așa vârstă poate avea grijă de el însuși? Toate aceste situații strașnice se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi, ca cauză sau efect al consumului de alcool.
Consumul de alcool este un factor de risc principal al bolilor la nivel mondial, reprezentând aproape 10% din decesele globale în rândul populației cu vârste cuprinse între 15-49 de ani și are consecințe directe asupra sănătății populației viitoare, în absența politicilor și acțiunilor de astăzi. Cercetatorii au recunoscut consumul alcoolului fiind principalul factor de risc în declanșarea a peste 60 de boli acute și cronice. S-a constatat că riscul de mortalitate și de cancer în mod specific, se mărește odată cu creșterea consumului.
Opinia largă promovată de unele institiții privind beneficiile consumului de alcool asupra sănătății necesită revizuire, mai ales că metodele și analizele moderne îmbunătățite continuă să demonstreze cât de mult consumul de alcool contribuie la ridicarea numărului de decese și dizabilități la nivel mondial. Agerpres spre ex. afirmă că un consum moderat de alcool – aproximativ o băutură pe zi în cazul femeilor şi două pentru bărbaţi – poate oferi protecţie în faţa bolilor de inimă. Însă cercetătorii insistă că orice beneficiu rezultat în urma consumului de alcool este depăşit de efectele sale nocive! Iar consumul unei singure băuturi pe zi creşte cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre afecţiunile asociate alcoolului. Se pare că cel mai sigur este tutuși abstinența!
Ce efecte are totuși consumul de alcool?
Primul mare efect al alcoolului este dependența. Alcoolul place, stările de euforie create sunt plăcute, astfel încât persoanele mai vor să bea și asta duce repede la dependență, chiar dacă se crează impresia că se poate de renunțat oricând. În primă fază persoanele se simt bine, relaxate sau cu mai mult curaj pentru că la început alcoolul stimulează.
Dar chiar și în cantități mici, alcoolul poate avea următoarele consecințe:
- afectează modul în care persoana gândește
- neliniște interioară, iritabilitate
- induce stări de: tremur, agitație, somnolență, greață și vărsături
- poate provoca un comportament violent
- slăbește coordonarea mâinilor și picioarelor
- afectează echilibrul
- afectează vorbirea și rostirea cuvintelor
- alterează respirația și poate determina apariția anxietății (teamă intensă fără a ști cauza) sau a unor stări de deprimare
- afectează percepția asupra realității și face persoanele să se simtă confuze sau să se expună mai ușor altor riscuri, făcând gesturi pe care altfel nu le-ar face (neatenție, provocarea conflictelor, furt etc.)
Pe termen mai lung și consumat în cantități mari, alcoolul poate conduce la:
- pierderi de memorie
- pierderi de atenție și concentrare
- pierderea vitaminelor importante din corp
- vulnerabilitate crescută în fața unor boli: pneumonie, tuberculoză, boli de inimă, boli circulatorii
- apariția halucinațiilor
- tulburari de somn, coșmaruri
- creșterea în greutate
- depresie, frică, complexe de inferioritate
- lipsa igienei corporale, decădere fizică și psihică.
Alcool poate de asemenea să ne facă să avem un aspect fizic mai puțin plăcut: Pentru că deshidratează tenul va părea mai uscat, iar ridurile vor fi amplificate. Consumul de alcool este de asemenea legat de apariția rozaceei, o boală de piele care se manifestă prin pete roșii pe piele, coșuri sau umflarea feței.
Desigur că alcoolul are efecte negative asupra sănătății fizice a corpului însă e important să nu neglijăm și cum alcoolul afectează viața emoțională și psihologică a omului? Este alcoolul o cauză sau un efect al vulnerabilității oamenilor? Pot oamenii să se oprească singuri sau au nevoie de ajutor? Este alcoolismul o boală sau este doar o consecință a lenii? Cum alcoolul afectează dispoziția omului? Cu toate aceste întrebări ne confruntăm zilnic și cu siguranță este loc pentru multe interpretări, pentru că în definitate noi suntem toți diferiți.
Consumul de alcool este cauzat de foarte multe contexte și întîmplări din viețile oamenilor, inclusiv traume din copilărie. Alcoolul cu siguranță produce distrugerea treptată a neuronilor iar asta se observă în timp mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Această reducere a numarului neuronilor cauzează și reducerea performanțelor creierului, vizibile în scăderea funcției memoriei, a capacității de gîndire, de înțelegere și pierderea simțului critic. Iar consumul abuziv poate provoca în timp leziuni organice la nivelul sistemului nervos central ce pot provoca pînă la convulsii, delirium tremens sau la demență. Dependentul de alcool manifestă o răceală emoțională, indispoziții frecvente și schimbări bruște a opiniilor. Dese ori persoanele din jur devin un fel de impediment pentru suplinirea necesității de alcool, iar conflictele sunt la ordinea de zi.
Dependența de alcool cauzează în timp alterarea sentimentelor și relațiilor cu membrii familiei, tulburarea relațiilor interpersonale la servici și în cercul de prieteni, reducerea sentimentelor de responsabilitate, neglijarea educației copiiilor, întîrzierea și absența de la locul de muncă, accidente de muncă și de circulație, delicvență, divorț, pierderea locuinței și a locului de muncă. DA, alcoolismul este o boală și necesită ajutor profesional.
De aceea dese ori aceste persoane se comportă iresponsabil, iar cei din jurul lor nu au abilitatea de a-i înțelege. Iar consecințele pot fi dese ori devastatoare, uneori chiar ireparabile.
Desigur că politicile de control al alcoolului necesită revizuire la nivel mondial, reorientând eforturile în reducerea consumului la nivel general al populației.
Însă pînă vor fi revizuite aceste policiti de control, trebuie de reacționat chiar acum!
Îndeosebi pentru tineri:
Cum poți rămâne în siguranță? Cel mai sigur este să eviți adoptarea unor comportamente care îți pot pune sănătatea în pericol. Învață să spui NU. Uneori, teama de reacțiile negative ale oamenilor din jur te pot conduce să faci lucruri care știi că nu sunt bune pentru tine. Este ok să spui NU, fără a da vreo explicație. Cere ajutor dacă ai nevoie.
Din experiența mea, de cele mai multe ori, persoanele care consuma abuziv alcool sau cele dependente de alcool neagă sau refuză discuțiile referitoare la consumul și problemele cauzate de dependența de alcool. Aici trebuie să intervină serviciile specializate.
Terapia alcoolismului
Se consideră că tratamentul celor care abuzează de alcool este super dificil, deoarece consumul prelungit al acestuia conduce la dereglari ale sistemului nervos central, care ulterior desigur că are o multitudine de efecte. Netratate, aceste efecte conduc la creșterea abuzivă a consumului care afectează toate sectoarele vieții psihice, îndeosebi creînd situații stresante în viața cotidiană. Rezistența emoțională a consumatorului scade foarte mult, reacțiile sale afective căpătînd un caracter imprevizibil, iar pacientul se identifică tot mai mult cu rolul social de consumator de substanțe, el devenind tot mai rezistent la schimbare.
Din acest motiv, consumatorii de alcool reprezintă unul dintre cele mai expuse grupuri de risc la situațiile de criză psihologică. De regulă devin rezistenți la terapie și nu doresc în mod real să-și modifice comportamentul.
O categorie aparte o formează acei pacienți care se prezintă la terapie la dorința altei persoane (membrii familiei). Aceștia au tendința de a nega sau minimaliza problema abuzului, fapt ce creează dificultăți suplimentare pentru terapeut.
Din experiența Asociației pe care o reprezint e de menționat faptul că cel mai greu totuși ne este să reabilităm femeile alcoolice. Desigur că numărul femeilor consumatoare comparativ cu bărbații este mai mic, dar din momentul în care au devenit dependente, din păcate doar un mic număr ajung să renunțe definitiv la consumul de alcool. Iar în cele mai dese cazuri aceastea o finalizează cu ciroză sau cu decăderea din drepturile părintești.
În finalitate Abstinența (renunțarea totală la consumul de alcool) este singura soluție pentru ieșirea din dependență.
Alcoolismul se poate trata prin:
Consiliere psihologica sau psihoterapie – poate fi primul pas în tratamentul alcoolismului și constă într-o discuție confidențială între bolnav și terapeut. În cadrul ședinței de consiliere se poate discuta despre problema dependenței, posibilele cauze ale acesteia, evoluția ei și mai ales despre modalitățile de tratament ale dependenței. Consilierea psihologică ajută persoana să înțeleagă mai bine cauzele, aspectele fizice și psihce ale dependenței, să dobîndească încredere și motivație puternică pentru a parcurge un program de tratament cu scopul de a renunța la consumul de alcool și pentru a menține abstinența se pot urma diverse direcții de recuperare și metode de tratament.
Asistența medicală – cură de dezalcoolizare – necesară persoanelor care se află în faza critică sau în faza cronică a dependenței de alcool. De obicei dezalcoolizarea se realizează în secțiile de dezalcoolizare ale spitalelor de psihiatrie și durează aproximativ 14-17 zile. În această perioadă pacientului i se administrează o medicație pentru tratamentul sevrajului, reechilibrarea funcțiilor respiratorii și cardiace, corectarea hipoglicemiei, tratamentul complicațiilor sau al bolilor asociate (hepatita, infecții acute sau cronice, tulburări neurologice, etc.). Acest tratament medicamentos se adresează în special ameliorării dependenței fizice.
Tratament post-cură prin internarea într-un centru de recuperare – cure de tratament cu o durată cuprinsă între 2-6 luni, în care se asigură asistență medicală, psihologică, socială și spirituală. În terapia acestor centre se pune accent pe recuperarea psihologică și comportamentală. Aici pacientul poate dobandi în cîteva luni cunoștințe suficiente despre dependență și își poate dezvolta aptitudini pentru a putea ajunge la o abstinență stabilă și durabilă.
Participarea regulată la grupuri de sprijin pentru dependenții de alcool – atunci cînd alcoolicii vin și ascultă despre dependența de alcool a altor persoane dar și vorbesc despre experiența lor pentru a se descătușa fizic și sufletește de problemele create în perioada băutului.
«Codificarea», prin hipnoză – este o procedură simplă care durează cîteva minute, hipnologul utilizează elemente de hipnoză pentru a determina pacientul să-şi «deschidă» sistemul nervos. Cu alte cuvinte, specialistul deţine controlul asupra psihicului acestuia. Medicul rosteşte o comandă, iar pacientul recepţionează acest mesaj. Datorită perseverenţei, mâinilor şi expresiei ochilor, cu care operează specialistul, cele spuse de el se înregistrează automat în psihicul omului.
Rețineți – alcoolul este un drog puternic!!! Deoarece băuturile alcoolice sunt atât de comune și accesibile în cultura noastră, uităm că alcoolul este un drog cu efecte similare drogurilor interzise. Alcoolul devine astfel un risc din ce în ce mai mare pentru că poate fi acceptat și încurajat de către cei din anturaj. Consumul de alcool devine deci un comportament format pe baza invățării sociale.
Este groaznic, când alcoolul distruge viața omului. Din cauza alcoolului se destramă familiile, copiii își pierd tații, iar soțiile bărbații. În prezent alcoolismul, ca boală, a întinerit considerabil. Adeseori alcoolici devin anume persoane tinere, care își distrug viitorul și cauzează un prejudiciu ireparabil sănătății. Dacă tu sau cineva cunoscut este în pericol, caută ajutor! Alcoolismul poate fi tratat!