În filmele americane, Florida este redată ca o destinație colorată, unde toate visele devin realitate, un loc ce oferă senzația de lux, cu oameni tineri și frumoși, istorii de succes și multă distracție, plaje amețitoare și desigur Disney World, Sea World și Universal Studios. Și asta nu e doar un film, într-adevăr este o destinație minunată, caldă anul împrejur, unde dacă ajungi odată, neapărat vrei să mai revii.
Eu însă vreau să vă povestesc probabil despre cea mai deosebită destinație din Florida, poziționată în nordul orașului Orlando, numită „The Villages” (satele). Conceptul The Villages cu siguranță m-a inspirat și în același timp m-a întristat făcând o paralelă cu viața oamenilor de vârsta a 3-a din R. Moldova.
The Villages a fost fondată de familia Morse aproximativ 30 de ani în urmă, cu viziunea de a crea o comunitate primitoare, caldă, sigură și prietenoasă, unde visele persoanelor pensionare devin realitate. Desigur punctul cel mai forte a acestui loc este timpul cald de afară, inclusiv iarna. Este cea mai mare comunitate a oamenilor de vârsta a treia din lume și la moment găzduiește peste 115 000 de rezidenți! Cu siguranță este unul dintre cele mai fericite locuri de pe pământ, o adevărată comunitate pentru pensionare (“retirement community”), deci ca să-ți procuri o proprietate și să locuiești aici trebuie să ai 55+. Desigur fiecare rezident poate să aibă oaspeți, însă pentru ca chiar să locuiești permanent, trebuie să corespunzi vârstei stabilite de comunitate.
Necesitatea apariției unor asemenea comunități a apărut în țările dezvoltate cu o populație mai mare, unde foarte mulți bătrâni sunt singuri din diverse motive, fie că nu au copii sau aceștia trăiesc prea departe și nu au posibilitatea să le fie alături. Aici seniorii pot să aibă absolut tot ce este necesar pentru o bătrânețe fericită: compania altor persoane de aceeași vârstă, activități pentru toate gusturile (golf, bazine și băi calde, activități de apă, volei, tenis, jocuri de masă, excursii organizate, kayaking, concerte 7/7, restaurante cu mâncare gustoasă și la prețuri accesibile, cluburi de interese, sport, evenimente de socializare etc.).
Comunitatea are peste 50 de centre recreaționale care oferă o gamă enormă de activități de agrement în aer liber și în interior, de la tragerea cu pistolul – la Zumba. În total, există aproximativ 2.250 de cluburi toate având intrarea liberă pentru rezidenți, dar și pentru chiriași. Simultan au loc zeci de activități, de-ți este greu să alegi la care ai vrea să mergi.
În fiecare seară se organizează diverse concerte unde seniorii pot să danseze, să cânte și să se distreze pe cinste. Este uimitor și atât de plăcut ochilor să vezi bătrâneii dansând și radiind de fericire în brațele partenerilor. În fiecare zi între orele 17:00 – 18:00 este Happy Hour (ora fericită) în care toate băuturile sunt 50% mai ieftine. Unele bazine au Happy Hour de la 11:00 la 17:00! Bucură!
Anumite localuri organizează “Date nights” (seri pentru întâlniri) unde seniorii pot să-și dea întîlnire sau să întâlnească potențiali parteneri dacă nu au. Este atât de dulce și emoționant să-i urmărești la acele întâlniri romantice. Credeți-mă, pe fețele lor poți vedea că au emoții ca și la 16 ani!
Chiar dacă foarte mulți dintre ei sunt chiar la o vârstă foarte înaintată, sunt foarte activi și implicați. Merg la activități de socializare, practică sport, iese neapărat la plimbare – păcat ar fi să nu ieși pentru că este extraordinar de pitoresc, frumos, îngrijit, un loc “manichiurat”, extraordinar de plăcut să te afli pe afară!
Am fost de câteva ori aici și interacționând cu mai multe persoane, pentru că ei sunt toți foarte prietenoși și cu orice ocazie vor să comunice cu tine, absolut toți sunt super încântați de viața de aici. Ei cred că este un loc de vis pentru seniori, se simt protejați, activi, implicați, în siguranță, există un spirit de comunitate unical. Oamenii cu care am comunicat nu au iezitat să mă învăluie în complimente, că iubesc accentul meu, că am o rochie frumoasă etc. și nu doar mie, ei fac asta între ei permanent, pentru că vor ca oamenii să se simtă bine, fericiți, frumoși și cu buna dispoziție permanentă.
Majoritatea circulă cu golf cart-urile, pentru că sunt foarte multe terenuri de golf, ceea ce crează o atmosferă de vacanță infinită. Rezidenții devin automat membrii cluburilor de jucat golf și pot să joace oricât le dorește inima.
Oamenii au grijă unii de alții, și dacă cumva te pierzi sau dai senzația că ai o mică problemă, aproape fiecare persoană se va opri să verifice dacă ești bine și dacă pot să te ajute cumva. Eu uneori alerg dimineata și dacă mă opresc înclinată un pic și nu mă îndrept repejor, știu cu siguranță că acuș cineva se va opri să verifice dacă sunt bine.
Inițial se creează impresia unei comunități selecte, nu prea am observat imigranți sau persoane de culoare, dar de fapt cred că mulți ar putea să-și permită să locuiască aici. Prețurile de procurare a unei case încep cu $100 000 (evident pentru o casă micuță și veche) până la peste 1mln $. Pentru SUA sunt niște prețuri destul de accesibile.
Când sunt în SUA îmi place să revin aici de fiecare dată când am posibilitatea, iubesc să văd oamenii atât de fericiți și împliniți la vârsta de pensionare. Dar deseori mă străbat gânduri despre pensionarii de acasă, despre bătrânii care se roagă să moară mai repede doar ca să nu mai suporte toată mizeria, neglijența și sărăcia care îi înconjoară. În așa momente reflectez la ce aș putea face eu ca viețile pensionarilor din Moldova să nu mai fie umbrite doar de scârbă și neajunsuri, ca aceștia să aibă o bătrânețe fericită unde să dăinuie dragostea de viață…