Voluntariatul este vital pentru persoanele nevoiașe și comunitatea în care trăiești, iar eu sunt pasionată de voluntariat. De accea în 2008 și respectiv 2015 împreună cu alte 4 voluntare britanice au creat 2 Asociații de Caritate și Voluntariat în Marea Britanie dar care activează în RM în domeniul protecţiei drepturilor copilului, iar ideea creării acestora a fost de a sprijini copiii vulnerabili din Moldova prin identificarea și crearea soluțiilor pe termen lung, pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor. Noi credem că toți copiii merită să fie fericiți, sănătoși și în siguranță.
Pe parcursul celor peste 10 ani de activitate au fost realizate diverse proiecte de ajutorare a copiilor dezavantajați din Republică: copii din școlile de tip internat și Centre de Plasament pentru copii de vîrstă fragedă; copii în situaţie de risc din familiile social-vulnerabile; familiile biologice/adoptive și lărgite a copiilor; personalul administrativ şi educativ al instituţiilor; copii cu dizabilități etc.
Însă cu siguranță la baza implementării reușite a proiectelor sunt voluntarii internaționali care pe parcursul anilor au venit în RM pentru a fi parte din programele de voluntariat dezvoltate de Asociații. Pînă în prezent au fost găzduiți peste 1000 de voluntari internaționali, dintre care circa 70% sunt britanici. Însă, sunt și alte sute de voluntari care înca nu au avut posibilitate să viziteze țara, dar cu multă dăruire se implică în activitățile de colectare de fonduri din țara lor.
Venind în Moldova, voluntarii pot să se implice în activitățile zilnice a Orfelinatelor și Centrelor de Plasament, să facă parte din Proiectele: Summer și Winter Projects (care au intenția de a dărui copiilor dezavantajați experiențe fericite, de neuitat), Proiecte de Construcție (în care timp de aproximativ 10 zile alături de familiile sărace repară casele lor deteriorate, creându-le condiții decente de trai) și participă/ crează activități de colectare de fonduri, foarte necesare pentru implementarea proiectelor.
Simțul de responsabilitate civică este mai accentuat la persoanele din țările dezvoltate. De fiecare dată sunt măgulită de dragostea necondiționată, timpul și resursele financiare pe care aceștia sunt gata să le ofere copiilor noștri, fără a cere ceva în schimb. Marea majoritate când pleacă acasă, vor neaparat să se mai reîntoarcă înapoi, sau, cel puțin, să continuie să ajute la dezvoltarea proiectelor. Avem voluntari care revin în Moldova câte 2-3 ori pe an pentru anumite proiecte, sau doar pentru a petrece timpul cu copiii la orfelinate.
Este laudabil faptul că voluntarii își achită singuri toate cheltuielile de calatorie, cazare și alimentare. Sunt uimită de fiecare dată de perseverența și motivația cu care în fiecare dimineață devreme se pornesc aceștia la activități, și cât de extenuați, dar incredibil de fericiți vin seara acasă, după o zi plină de muncă cu copiii. Iar cel mai surprinzător, după 10 ani de activitate, este faptul că fiecare voluntar nou, este mai motivat să aducă o schimbare pozitivă decât anteriorii, chiar dacă, de fiecare dată pare a fi imposibil, pentru că sunt toți super buni.
Voluntarii internaționali, o dată cu zâmbetul și dragostea lor necondiționată, aduc în țara noastră practici pozitive, o bucățică din cultura și educația tării lor. Aceasta cu siguranță joacă un rol major în realizarea schimbului intercultural care de fapt este foarte important pentru o societate în curs de dezvoltare. Voluntariatul Internațional unește culturi și oameni din diferite colțuri ale lumii.
Respect și Jos Pălăria în fața Voluntarilor!”