“Toţi copii au dreptul la timp liber, joc şi activităţi recreative”
ONU cu privire la drepturile copilului
(New York, 20 noiembrie 1989)
Ceva timp în urmă am fost foarte norocoasă să fac parte din minunata echipă a Asociației “Prietenii Copiilor” care m-a ajutat să descopăr un proiect inovativ și extrem de important pentru orice societate. Prietenii Copiilor au fost cei care au adus serviciul de Ludotecă în Republica Moldova pentru prima dată în 2004. Ideea a pornit din dorința de a facilita accesul copiilor dezavantajați la tot ceea ce înseamnă joc și animație socio-educativă. Astfel ca aceștia să să joace liber sau să participe la diverse activităţi educaţionale şi de cunoaştere, menite să le stimuleze creativitatea, încrederea în sine, inventivitatea, dar și pentru a-i încuraja să interacționeze și să se socializeze.
Pe parcursul anilor am urmărit dinamica comportamentelor copiilor și modalitatea de implicare a lor în diverse activități în aceste spații iar rezultatele mi-au părut absolut uimitoare. De aceea cînd am creat Organizația “The Moldova Project”, cunoscînd beneficiile unei Ludoteci pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, desigur că era prioritar pentru noi să deschidem și cîte o Ludotecă în fiecare comunitate unde lucrăm cu familiile vulnerabile, ba chiar și în spitalele cu care avem stabilite parteneriate.
Dar haideți să clarificăm ce totuși reprezintă aceste Ludoteci?
O “bibliotecă” de jocuri și jucării – un spațiu deschis,
accesibil, dotat cu tot ce poate însemnă joc și un loc unde copiii și tinerii:
- devin eroii principali ai activităților
- aleg timpul, jocul, locul și partenerii de joc
- găsesc “adulții ca parteneri de joc”
- pot lua jocuri și jucării cu împrumut
- se pot juca împreună cu proprii părinți
Ludoteca este un spațiu deschis, accesibil, dotat cu tot ce poate însemna joc, ordonat, catalogat, coordonat de o persoană competentă atît pentru a răspunde nevoilor copiilor cît și pentru a ajuta adulții să se joace cu proprii copii, spațiul în care copii au posibilitatea să se dezvolte, să se simtă liberi și sa fie educați într-un mod apropiat felului lor de a fi.
Sunt puţin dezvoltate ludotecile în ţările unde nu există o cultură a jocului, iar iniţiativele din domeniul educaţional sunt limitate şi orientate spre metodologia sistemului clasic. De aceea este îmbucurător faptul că acest serviciu a fost preluat și de alte organizații din țară pentru a-l dezvolta în diverse localități. La moment ludotecile sunt găzduite de internate, spitale, centre de creație, dar în marea majoritate acestea aflîndu-se în instituțiile de învățămînt.
Ludoteca, în sens foarte larg, este un serviciu social adresat comunităților mai mult sau mai puțin defavorizate, care permite:
- valorificarea potențialului creativ şi dispoziţia ludică, atît a copiilor cît şi a adulţilor (părinţi, tineri, profesori, etc.)
- găsirea unor soluţii alternative şi participative pentru organizarea timpului liber (cunoașterea mediului înconjurător, jocuri de diferit tip, cultivarea valorilor pozitive și a gustului pentru frumos)
- responsabilizarea şi consolidarea relațiilor din comunitate într-un cadru pozitiv și relaxant.
Ludoteca poate fi :
- un centru pentru întâlnire şi socializare pentru persoane de vârste şi categorii sociale diferite
- un centru de întâlnire şi socializare p/u persoane cu capacități diferite
- un suport pentru copiii din spitale
- un serviciu teritorial
- un atelier p/u activități manuale şi creative
- un loc pentru redescoperirea şi reînvierea tradițiilor populare
- un centru de consultanță şi informare în domeniul jocurilor şi jucăriilor
- un observator privilegiat şi un centru de recuperare a dizabilităților minore
- un centru pentru organizarea de sărbători și de manifestări culturale
- un centru de activități complementare activităților școlare
Ludoteca este compusă din următoarele arii/zone funcționale:
Spatiu dedicat pentru joc, dotat cu o bibliotecă de jocuri (de masă, dinamice, jocuri educative, de logică, de tranzacții, pentru dezvoltarea atenției, memoriei, constructoare, naționale și internaționale etc.)
Spațiu dedicat activităților de laborator dotat cu materialele necesare pentru realizarea atelierelor de creație, de lectură, sportiv, de relaxare, de artă teatrală etc.
Spațiu dedicat activităților de ludoterapie, ce cuprinde materiale destinate recuperării dificultăților emoționale (timiditate, anxietate, agresivitate) sociale și de comportament la copii prin joc.
Ludotecile Asociației “The Moldova Project” sunt deschise în diverse localități rurale a RM unde ne desfășurăm activitatea susținînd familiile vulnerabile. Devenise prioritar să le deschidem anume acolo pentru că în aceste localități nu prea există activități distractive/educative în afară de ceea ce oferă profesorii la școală. Deasemenea o mare parte din copii nu au acces la tot ceea ce însemnă animație socio-educativă, joc și distracție într-un spațiu special amenajat pentru ei. Pe lîngă faptul că aceștia pot deveni protagoniștii principali ai jocului, interacționa cu alți copii indiferent de posibilitățile finaciare a părinților, se pot juca cu adulții în jocuri pe care nu le au acasă, aceștia pot să-și dezvolte și niște abilități de viață, pot participa la activități creative sau chiar pot lua jocuri cu împrumut.
Avînd copii în Ludotecă, adulții au posibilitatea de a duce observații asupra comportamentelor, în caz că unii dintre ei necesită ajutor mai special. Prin joc copilul își expune toate durerile sau iși manifestă fericirea, iar pentru noi este importantă bunăstarea copiilor, îndeosebi dacă aceștia sunt în situații mai vulnerabile. Este foarte ușor în Ludotecă să identifici daca copii trec prin situații de violență în familie, dacă sunt înjosiți sau flămînzi continuu. Deasemenea dacă sunt mai inhibați, trec prin booling la școală sau au tendințe sinucigașe. Astfel print-o strînsă colaborare dintre ludotecar, profesori, medic și reprezentanții Asociației noastre putem identifica și preveni anumite probleme grave care pot afecta foarte mult viața unui copil.
Ceea ce ține de spitale, una dintre cele mai vulnerabile categorii de copii sunt cei spitalizați. Aceștia trec printr-o periodă dramatică de spitalizare, frică de medici și o mulțime de proceduri medicale dureroase, trebuie să petreacă în salon o perioadă destul de îndelungată, fără ocupație, ceea ce inhibă procesul lor de dezvoltare. Este dificil și pentru părinți care din cauza lipsei de facilități de joacă în interior, trebuie să petreacă mult timp pasiv într-o cameră cu copilul, astfel dublând drama spitalului.
Problema devine și mai gravă pentru copiii care suferă de boli grave (cancer, leucemie etc.) sau care sunt spitalizați pentru o perioadă mai îndelungată, aici la sigur se pierde armonia mediului familial, a autonomiei și a conceptului de timp. Copilul trece prin emoții dureroase iar jocul reprezintă o modalitate de a continua dezvoltarea și învățarea. Iar pentru că acești copii nu au acces sau au acces limitat la servicii educaționale nonformale, Ludotecile sunt soluția cele mai eficiente pentru a le face viața mai frumoasă și a contribui la dezvoltarea lor armonioasă.
Ludoteca a fost și este un serviciu extrem de important în RM iar beneficiile acesteia sunt substanțiale, nemijlocit contribuind la creșterea armonioasă a copiilor Moldovei.
Pentru mai multă informație vizavi de Ludoteci vizitați grupul public creat de către Asociația Terre des Hommes care a deschis circa 66 de ludoteci pe întreg teritoriul Republicii Moldova și în regiunea Transnistreană:
https://www.facebook.com/groups/1579362052390537/ Persoană de contact: Octombrina Moraru